De warmtepomp is de laatste jaren een steeds populairdere keuze voor duurzame verwarming, en goed nieuws: veel meer Vlaamse woningen zijn geschikt voor een warmtepomp dan we aanvankelijk dachten. Ongeveer 70% van de Vlaamse woningen kunnen zonder grote aanpassingen profiteren van de voordelen van deze energiezuinige verwarmingssystemen. Maar wanneer is jouw woning precies “warmtepompklaar”, en hoe maak je die keuze? We zetten alles voor je op een rijtje.
Hoeveel woningen zijn al geschikt voor een warmtepomp?
Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kunnen maar liefst 70% van de Vlaamse woningen met een warmtepomp worden uitgerust. Dit blijkt uit de resultaten van recent onderzoek van VITO en EnergyVille, waarbij energieprestatiecertificaten (EPC) werden vergeleken met de haalbaarheid van een warmtepomp in bestaande woningen.
- Ongeveer 1/3 van de woningen is volledig warmtepompklaar zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn.
- Een ander 1/3 kan profiteren van een hybride systeem, waarbij een gascondensatieketel wordt gecombineerd met een lucht-waterwarmtepomp.
Deze cijfers zijn veel positiever dan eerder werd gedacht en geven aan dat de transitie naar duurzame verwarming sneller kan plaatsvinden dan we oorspronkelijk dachten.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een slimme combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp. Dit systeem schakelt automatisch over tussen gas of elektriciteit, afhankelijk van de buitentemperatuur en de energieprijs. Wanneer de warmtevraag hoog is, schakelt het systeem over op gas, en wanneer er minder behoefte is aan verwarming, wordt de elektrische warmtepomp ingeschakeld.
Bij Yannick Opsteyn Technieken helpen we je graag verder met een hybride warmtepomp.
Is jouw woning klaar voor een warmtepomp?
Voor een succesvolle installatie van een warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie, hoe efficiënter de warmtepomp zal werken. Denk hierbij aan dakisolatie, goede vensters en gevelisolatie.
De belangrijkste factor is de energievraag van je woning. Hoe lager de temperatuur die je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe beter een warmtepomp zijn werk kan doen.
Wat kun je zelf testen?
Een eenvoudige manier om te testen of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp, is door de temperatuur van je gascondensatieketel lager in te stellen. Hoe lager de temperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp kan werken.
Veelvoorkomende mythes over warmtepompen
Er zijn veel misverstanden rondom de installatie van een warmtepomp, vooral als het gaat om renovaties. Een veelvoorkomend misverstand is dat je vloerverwarming nodig hebt voor een warmtepomp. Dit is vaak niet waar. In de praktijk blijkt dat woningen met oudere radiatoren vaak ook geschikt zijn voor lagere verwarmingstemperaturen, waardoor de warmtepomp efficiënt kan draaien zonder dat vloerverwarming noodzakelijk is.
“Radiatoren zijn vaak ‘overgedimensioneerd’ in oudere woningen, wat betekent dat ze zelfs bij lagere temperaturen voldoende warmte kunnen leveren,” zegt Maarten De Groote, expert Energiebeleid bij VITO.
Kan een warmtepomp in kleine huizen?
In kleinere woningen kan het plaatsen van een warmtepomp wat lastiger zijn, vooral als het gaat om de installatie van de buitenunit. Deze moet goed worden geplaatst om het rendement te optimaliseren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de vloer open te breken voor de installatie van leidingen. Er zijn echter steeds meer innovatieve oplossingen die speciaal ontworpen zijn voor kleinere woningen en platte daken.
Geluidsoverlast van warmtepompen
Een ander punt van zorg voor veel mensen is het geluid dat een warmtepomp maakt. Hoewel het geluidsvermogen van een warmtepomp inderdaad kan variëren, is het geluidsniveau dat de buren ervaren vaak veel minder storend, vooral als de installatie goed wordt geplaatst. Het geluidsniveau aan de erfgrens mag 40 dB ’s nachts en 45 dB overdag niet overschrijden, wat in de meeste gevallen geen probleem zou moeten zijn.
Bovendien kunnen geluidsisolerende maatregelen en een slimme plaatsing van de buitenunit helpen om geluidsoverlast te verminderen.
Een handige tool om te testen of jouw woning warmtepompklaar is
Het VEKA heeft een online tool ontwikkeld waarmee huiseigenaren kunnen testen of hun woning warmtepompklaar is. De tool analyseert factoren zoals oppervlakte, isolatiegraad, en de huidige verwarmingsmethode om te bepalen of een warmtepomp een haalbare optie is.
Als je woning nog niet helemaal klaar is, geeft de tool ook aanbevelingen over welke isolatiewerken je kunt uitvoeren om je woning beter geschikt te maken voor een warmtepomp.
Wat kost een warmtepomp en hoe snel verdien je het terug?
De investering in een warmtepomp kan in eerste instantie behoorlijk zijn, maar op lange termijn bespaar je op je energiekosten. Afhankelijk van het rendement van de pomp kan de terugverdientijd tussen 15 en 25 jaar liggen in België. Dit is aanzienlijk langer dan in landen zoals Nederland, waar de elektriciteitsprijzen lager zijn en de terugverdientijd korter is.
Toch kan de prijs van elektriciteit in de komende jaren dalen door belastingverhogingen op gas, wat de rendabiliteit van warmtepompen in Vlaanderen zal verbeteren. Vanaf 2027 zal er bovendien een koolstoftaks op Europees niveau komen, die ook zal bijdragen aan de economische haalbaarheid van warmtepompen.
Conclusie: Is jouw woning warmtepompklaar?
Veel Vlaamse woningen zijn al geschikt voor een warmtepomp, en de technologie heeft zich steeds verder ontwikkeld om ook kleinere woningen en oudere huizen aan te pakken. Of jouw woning klaar is voor een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiegraad, de huidige verwarmingsmethode en de beschikbare ruimte voor installatie.
Met de tool van VEKA kun je eenvoudig zelf testen of je woning klaar is voor een warmtepomp, en zo niet, krijg je tips voor verbetering. Het is tijd om je woning voor te bereiden op de toekomst van duurzame verwarming!
Wil je een warmtepomp laten installeren of wil je meer info? Wij helpen je graag verder.