fbpx

Horizontale vs. verticale captatie bij bodem-water warmtepompen

Bodem-water warmtepompen zijn een fantastische manier om je huis duurzaam en efficiënt te verwarmen. Ze halen warmte uit de grond en zetten deze om in bruikbare warmte voor je woning en warm water. Bij de installatie van een bodem-water warmtepomp is de keuze tussen horizontale en verticale captatie een belangrijke stap. Maar wat zijn precies de verschillen, en welke optie is het beste voor jouw situatie?

Wat is captatie?

Captatie is het systeem dat gebruikt wordt om warmte uit de grond te halen en deze over te brengen naar de warmtepomp. Er zijn twee hoofdmogelijkheden: horizontale en verticale captatie. Laten we beide opties eens nader bekijken.

horizontale en verticale captatie bij een bodem-water warmtepomp

Verticale captatie: hoog rendement, minimaal onderhoud

Bij verticale captatie worden grondboringen gemaakt in de tuin. Het aantal en de diepte van deze boringen variëren afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen, lokale bodemgegevens en de lay-out van de tuin. Enkele kenmerken van verticale captatie zijn:

  • Hoogste rendement: Doordat de grondtemperatuur het hele jaar door redelijk constant blijft (tussen 7 en 13°C), behaal je met verticale captatie een erg hoog rendement.
  • Minder plaatsbeslag: Omdat de leidingen verticaal worden geboord, is er minder ruimte nodig in de tuin in vergelijking met horizontale captatie.
  • Groter koelvermogen in de zomer: Verticale captatie biedt ook voordelen in de zomer, omdat het systeem kan worden gebruikt voor passieve koeling.
  • Minimaal onderhoud: Eenmaal geïnstalleerd, vereist verticale captatie minimaal onderhoud.

Horizontale captatie: prijs/rendement verhouding, snelle regeneratie

Horizontale captatie maakt gebruik van gesloten circuits (geolussen) die horizontaal in de tuin worden ingegraven. Dit zijn enkele kenmerken van horizontale captatie:

  • Beste verhouding prijs/rendement: Horizontale captatie biedt over het algemeen een goede balans tussen prijs en rendement.
  • Snelle regeneratie van bodemtemperatuur: In het tussenseizoen kan de bodemtemperatuur snel regenereren, wat gunstig kan zijn voor de efficiëntie van het systeem.
  • Minimaal onderhoud: Net als bij verticale captatie vereist horizontale captatie minimaal onderhoud na installatie.
  • Plaatsbeslag in de tuin: Het nadeel van horizontale captatie is dat het meer ruimte in de tuin inneemt dan verticale captatie.
  •  

Welke optie moet je kiezen?

Bij het kiezen tussen horizontale en verticale captatie voor je bodem-water warmtepomp kunnen verschillende factoren de beslissing beïnvloeden, maar maak je geen zorgen, wij staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie.

Ons team van experts beschikt over de kennis en ervaring om je te adviseren over de beste captatiemethode voor jouw behoeften. Of je nu meer informatie nodig hebt of een vrijblijvend adviesgesprek wilt plannen, neem gerust contact met ons op. We zijn er om je te begeleiden door het proces en ervoor te zorgen dat je verwarmingssysteem perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.