fbpx

Hoe HVAC je huis aantrekkelijker maakt

Een efficiënt HVAC-systeem (Verwarming, Ventilatie en Airconditioning) kan niet alleen het comfort van je huis verbeteren, maar ook aanzienlijk bijdragen aan de waarde ervan. Of je nu overweegt je huis te verkopen of gewoon wilt investeren in de toekomstbestendigheid ervan, het upgraden naar een modern HVAC-systeem kan een verstandige zet zijn. Hieronder bespreken we hoe dit soort investering de waarde van je huis kan verhogen.

Energie-efficiëntie en lagere kosten

Moderne HVAC-systemen zijn aanzienlijk energie-efficiënter dan oudere modellen. Dit betekent lagere energiekosten voor de bewoners, wat een sterke aantrekkingskracht heeft op potentiële kopers. Volgens onderzoek van Energy Star kan het vervangen van een oud HVAC-systeem door een energiezuinige variant tot wel 20% op de energierekening besparen. Deze besparingen zijn niet alleen aantrekkelijk voor huiseigenaren, maar kunnen ook de waarde van je huis verhogen, omdat energie-efficiëntie steeds belangrijker wordt voor kopers.

Verbetert comfort en leefbaarheid

Een goed functionerend HVAC-systeem zorgt voor een comfortabelere leefomgeving door het hele jaar heen. Dit omvat niet alleen de juiste temperatuurregeling, maar ook optimale luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Verbeterd comfort vertaalt zich direct in een hogere perceelwaarde, aangezien kopers bereid zijn meer te betalen voor een woning waarin ze comfortabel kunnen leven.

modern interior with air conditioner plants 3d rendering - Yannick Opsteyn Technieken

Verhoogde marktwaarde en aantrekkelijkheid

Studies tonen aan dat woningen met energiezuinige systemen een hogere marktwaarde hebben en sneller verkopen dan vergelijkbare woningen zonder deze upgrades. Dit komt omdat potentiële kopers niet alleen kijken naar de initiële verkoopprijs, maar ook naar de langetermijnkosten van het bezitten van een huis. Een huis met een efficiënt HVAC-systeem kan dus aantrekkelijker zijn en een concurrentievoordeel hebben op de vastgoedmarkt.

Renovatieplicht en EPC-labelpremie

Voor wie geldt de renovatieplicht? Iedereen die via notariële akte (bv. aankoop, schenking, erfpacht, opstalrecht) een residentieel pand (bv. eengezinswoning, appartement) verwerft met een laag EPC-label, is verplicht om die woning binnen de 5 jaar na de overdracht te renoveren naar een top energieprestatielabel. Mocht je dus ooit van plan zijn om je huis te verkopen, dan is voorgenoemde reden natuurlijke interessante factor voor potentiële kopers. 

Krijg ik een premie als ik het EPC-label van een woning verbeter? Als eigenaar van een energieverslindende woning (label D, E of F) heb je recht op een EPC-labelpremie als je de woning binnen de 5 jaar grondig renoveert naar een EPC-label A, B of C.

Andere waardeverhogende maatregelen

Naast HVAC-systemen zijn er nog andere waardeverhogende maatregelen die je huis toekomstbestendig maken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en een laadpaal voor je elektrische auto. Ook dit zijn zaken die een voordeel op lange termijn kunnen betekenen, zowel voor jezelf als de waarde van je huis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in duurzame oplossingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes voor een toekomstbestendig huis.