Ventilatie

VENTILATIE

Wat is balansventilatie?

Twee ventilatoren zorgen enerzijds voor toevoer van verse lucht in de droge ruimtes en anderzijds voor afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indien de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de toegevoerde koude lucht via een warmtewisselaar, spreken we van 'warmteterugwinning' (wtw).

Principe van de warmtewisselaar

 

 

 

 

 

 

 


Het apparaat kan tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren. Van groot belang voor een goed rendement is dat beide luchtstromen in balans zijn, vandaar de term balansventilatie.
Terwijl warmteterugwinning in het stookseizoen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op het energieverbruik, is deze in het tussenseizoen of in de zomer soms ongewenst, vermits er ook geen verwarming nodig is. Een bypass op de installatie dient er in deze gevallen voor te zorgen dat de wtw geheel of gedeeltelijk gestopt wordt. Dit kan gebeuren door het openen of omschakelen van een klep, of door stopzetten van het warmtewiel.

Werking bypass

Voordelen van balansventilatie

Energiebesparing


Warmteterugwinning resulteert in minimaal en gecontroleerd ventileren met 70 tot 90% minder energieverlies, afhankelijk van het rendement van de warmtewisselaar. Door de verse lucht op deze manier voor te verwarmen besparen we al vlug meer dan 10% op de totale energierekening.

Hoger comfort

Dankzij het warmteterugwinapparaat veroorzaakt de voorverwarmde verse toevoerlucht minder koude tocht in de wintermaanden.
Dankzij de bypass bekomt men koelere luchtstromen wanneer de buitentemperatuur warmer wordt.

En verder

  • Het systeem haalt beter de normen in alle weersomstandigheden dan systeem A, B en C
  • Gunstige invloed op het E-peil van de woning
  • Geen last van buitenlawaai dat binnendringt langs de raamroosters
  • Meer keuze in de plaats van de toe- en afvoeropeningen
  • Het systeem kan gebruikt worden voor korte intensieve ventilatie door het debiet van de ventilatoren tijdelijk te verhogen
  • Het systeem geeft minder problemen met over- of onderdruk
  • Geen dure en minder esthetische roosters in de ramen
  • Nachtkoeling


Het toepassen van intensieve nachtelijke ventilatie kan bijdragen tot een aangename binnentemperatuur tijdens de zomer: de woning wordt daarbij ’s nachts sterk doorgelucht met koudere buitenlucht die de warmte uit de woning opneemt en naar buiten afvoert. De volgende morgen wordt terug gestart met een koel gebouw.
Overdag, wanneer de buitentemperatuur terug oploopt, kan de koudere binnenlucht gebruikt worden om de warmere toevoerlucht af te koelen. In dit geval spreken we van 'koudeterugwinning'.

 

Contact

Schuttershofstraat 39
3620 Neerharen

Tel: 089/205 905
GSM: 0474/70 20 67

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BTW: BE 0826.081.395
REG NR: 10.25.10